Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Για την εξαγορά των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα"

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα με βάση τα οποία η γνωστή τοπική αλυσίδα σουπερ μάρκετ "Δήμητρα" εξαγοράστηκε από τον συνεταιρισμό SYNKA. Μάλιστα την εξαγορά επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρόεδρος του συνεταιρισμούς με σχετική του συνέντευξη στις 31 Δεκέμβρη 2019. Έτσι, υλοποιείται το σχέδιο που εδώ και καιρό έχουν καταρτίσει τα αφεντικά των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα".

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική των ανακατατάξεων και της τάσης συγκεντροποίησης που συμβαίνει και στον χώρο των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά, όπου μικρότερες επιχειρήσεις εξαγοράζονται-ενσωματώνονται σε μεγαλύτερες και έτσι η "πίτα μοιράζεται" σε ολοένα και λιγότερους "παίχτες" με ολοένα και μεγαλύτερα υπερκέρδη για την μεγαλοεργοδοσία. Παράλληλα, η τάση της συγκεντροποίησης έρχεται ως αποτέλεσμα των μεταξύ τους ανταγωνισμών, για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και την εξαφάνιση των αντιπάλων τους.   Θύματα όλων αυτών των εξελίξεων, σε κάθε περίπτωση, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν την κερδοφορία και τα σχέδια των μεγαλοεργοδοτών κυριολεκτικά με τα ίδια τους τα δικαιώματα, την ίδια τους την ζωή!

Τα 45 εκατομμύρια ετήσιου τζίρου (που οι ίδιοι λένε), τα πολλά εκατομμύρια καθαρών κερδών για την εργοδοσία των "Δήμητρα" βγαίνουν από τις άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν θεσμοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές, από τις ατελείωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών, την επέκταση ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, από την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (που σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει ακόμα και με την ίδια τους την υγεία και ακεραιότητα), από τα "σπαστά", από τις απολύσεις, τις απειλές, τους εκβιασμούς και πολλά άλλα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα" έχουν καταγγείλει κατά καιρούς στο Σωματείο μας!

Έτσι, η μεγαλοεργοδοσία των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα", με τα 19 καταστήματα σε όλο το νησί, αφού για χρόνια θησαύρισε από την δουλειά και τον κόπο των εργαζομένων, αφού κυριολεκτικά τους ξεζούμισε εκτινάσσοντας την κερδοφορία της, τώρα με " γεμάτες βαλίτσες" από την νόμιμη και παράνομη κλοπή των εργαζομένων, βγάζει ακόμα περισσότερα από την πώληση της αλυσίδας, ώστε να κάνει νέες μπίζνες (επενδύσεις θα το πουν οι εκάστοτε κυβερνώντες) ακόμα πιο κερδοφόρες. Την ίδια στιγμή τα χρήματα (από την νόμιμη και παράνομη κλοπή του κόπου άλλων εργαζομένων) που "ρίχνει" το νέο αφεντικό για να εξαγοράσει την επιχείρηση, θα θελήσει να τα πάρει πολλαπλάσια πίσω (για ποιον άλλο λόγο εξάλλου να κάνει μια τέτοια "επένδυση";) πράγμα που προοιωνίζει νέα βάσανα για τους εργαζόμενους. 

Το Σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων και της συγκεκριμένης αλυσίδας. Μαζί έχουμε δώσει μάχες και έχουμε αναγκάσει την εργοδοσία των "Δήμητρα" να πληρώσει υπερωρίες, να σταματήσει αυθαιρεσίες (ωράρια, συνθήκες εργασίας κ.λπ.), ματαιώσαμε μεθοδεύσεις και απόπειρες "παραιτήσεων"-απολύσεις συναδέλφων, αντιμετωπίσαμε την τρομοκρατία και πολλά άλλα. Σήμερα χρειάζεται ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μας, να οργανωθούνε σε αυτό, να παλέψουμε μαζί για νέες κατακτήσεις. 

Καλούμε τους συναδέλφους των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα" να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Να επικοινωνήσουν άμεσα με το Σωματείο μας για να οργανώσουμε καλύτερα τις επόμενες κινήσεις μας. Τους καλούμε να παλέψουμε μαζί ώστε να μην χάσει κανένας συνάδελφος την δουλειά του, να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι όροι εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε βάζοντας μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!