Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΩΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ολόκληρος μηχανισμός εξαπάτησης φαίνεται πως έχει στηθεί σε βάρος των συμβασιούχων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας από την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας και της δημοτικής αρχής του Δήμου, όπως καταγγέλλουν στο Σωματείο μας συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26/8 η δημοτική αρχή κάλεσε τους συναδέλφους να υπογράψουν τις συμβάσεις τους για τη νέα σχολική χρονιά. Να σημειωθεί πως, όπως ήδη έχει καταγγείλει το Σωματείο μας, δεν προβλέπεται να υπάρξει ούτε ένας συνάδελφος πλήρους απασχόλησης. Έτσι, για τις 29 σχολικές μονάδες του Δήμου, προκηρύχθηκαν 18 θέσεις συμβασιούχων και μάλιστα όλοι μερικής απασχόλησης (3 ώρες). Παράλληλα, από τους 18 συναδέλφους που έκαναν αίτηση, τελικά μέχρι τώρα 2 δεν υπέγραψαν καν τη σύμβαση, καθώς δεν τους συμφέρει οικονομικά, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην έχει ούτε αυτούς τους 18 που αρχικά προκήρυξε.

Στη συνάντηση που είχαν οι συνάδελφοι με τον δήμαρχο και με εκπροσώπους του Δήμου (δηλαδή τον εργοδότη τους) ουσιαστικά τους τέθηκε το εκβιαστικό δίλημμα πως αν δεν θέλουν να γίνουν περικοπές της τάξης των 80 με 100 ευρώ το μήνα στο μισθό τους (από τα 380 ευρώ που θα παίρνουν ως εργαζόμενοι ημιαπασχόλησης), θα πρέπει να εγγραφούν στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας. Δηλαδή, ο ίδιος ο εργοδότης πίεσε τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη αυτού του Σωματείου, για ευνόητους λόγους. Μάλιστα, τους έδωσαν να υπογράψουν τόσο αίτηση εγγραφής στο Σύλλογο όσο και υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνουν πως συναινούν και πως δίνουν εντολή στον εκκαθαριστή να τους παρακρατά μέρος από τον μισθό ποσό για «συνδρομή» στον Σύλλογο.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, «και πού είναι το πρόβλημα με αυτό;» Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας, με βάση το καταστατικό του ΔΕ μπορεί να εγγράψει ως μέλη του συμβασιούχους παρά μόνο εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας και εργαζόμενους αορίστου χρόνου! Οπότε, ουσιαστικά ζητούν από τους συναδέλφους να πληρώνουν συνδρομή σε ένα Σύλλογο στον οποίο, όσα χαρτιά και να υπογράψου ΔΕ μπουν να είναι μέλη του! Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για μια καραμπινάτη εξαπάτηση ακόμα και με ποινικές προεκτάσεις! 

Βεβαίως, όλα αυτά δε γίνονται τυχαία. Γίνονται τώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις μεταξύ των συμβασιούχων για το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι οι συνάδελφοι στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου θα εργάζονται με ημιαπασχόληση. Έτσι, με τέτοια τερτίπια προσπαθούν να τους αποσπάσουν από τον συλλογικό αγώνα (καθώς όλη η Κέρκυρα γνωρίζει τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης αυτού του Συλλόγου), το Σωματείο μας και τη διεκδίκηση, μαζεύοντας ταυτόχρονα χρήματα που κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνουν.

Η εξαπάτηση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας δε θα περάσει! Τους καλούμε να απολογηθούν δημόσια για αυτήν την απάτη που στήνουν. Τα ίδια έκαναν και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας αλλά εκεί, επειδή τους έχουμε πάρει χαμπάρι εδώ και πολλά χρόνια, διακινούν άλλη αίτηση, που δεν προβλέπει παρακράτηση μέρους του μισθού των εργαζομένων.

Προειδοποιούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να μην τολμήσει να παρακρατήσει κανένα ποσό από τους μισθούς των συμβασιούχων. Παράλληλα, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας και να παλέψουμε για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα, ικανοποιητικούς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.


Κέρκυρα, 26/8/2024