Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Την Τετάρτη 7/8 ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζόμενοι από τον χώρο του εμπορίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Μαράσλειο δημαρχιακό μέγαρο, ενάντια στην απόφαση του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας να εκδώσει απόφαση, με την οποία δίνει την άδεια στους μεγαλοεπιχειρηματίες του εμπορίου να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (1/5 έως 31/10) κάθε έτους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εμπόρων (Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου κ.ά.) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου μας.

Στη συνάντηση που είχαν μέλη του ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τον Δήμαρχο, τονίστηκε για ακόμα μια φορά η αντίθεση του Σωματείου μας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ενάντια στην παραπάνω απόφαση. Απαιτήθηκε η άμεση απόσυρσή της και η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, που απαγόρευε το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων κατά τις Κυριακές. Ως προσωρινή λύση, μέχρι την εξεύρεση της «νομικής φόρμουλας» που θα επιτρέπει τον παραπάνω διαχωρισμό, το Σωματείο μας ζήτησε να αποσυρθεί η απόφαση που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και να αντικατασταθεί από άλλη που να το απαγορεύει γενικά. 


Όπως πολλές φορές έχει τονίσει το Σωματείο μας η απόφαση του Δημάρχου στρέφεται ενάντια στο σύνολο του λαού της Κέρκυρας, τόσο εργαζόμενους όσο και αυτοαπασχολούμενος-καταστηματάρχες. Έτσι, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει λάβει αυτό το γεγονός υπόψη της και να έχει προστατέψει τα συμφέροντα των πολλών στο δήμο και όχι των μονοπωλιακών ομίλων. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου μας ξεκαθάρισαν πως η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη για τους εργαζόμενους και πως με κάθε τρόπο θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης (το οποίο λειτουργεί ως ο καλύτερος υπάλληλος των μονοπωλιακών ομίλων), ώστε να ξηλώσει την αργία της Κυριακής στον Δήμο.

Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική και σε ένα ακόμα σημείο. Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος η απόφαση αυτή όχι μόνο αφορά τη φετινή περίοδο αλλά έχει και αναδρομική ισχύ. Αυτό πρακτική σημαίνει πως τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη «Lidl» από τις καταγγελίες του Σωματείου μας, για την παράνομη λειτουργία της όλους αυτούς τους μήνες, θα διαγραφούν!!! Τι κι αν ακόμα και μέσα στη Βουλή η ίδια η Υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι τα καταστήματα λειτουργούσαν παράνομα… Η εξέλιξη αυτή φανερώνει στην πράξη για άλλη μια φορά ποιος είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από αυτές τις εξελίξεις… Οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα κέρδη τους!

Συνεχίζουμε τον αγώνα με νέες δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και καλούμε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας και να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Από αυτό το κράτος, τους νόμους του και τους θεσμούς του οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό! Το παιχνίδι είναι στημένο! Μόνο η οργάνωση και ο αγώνας μπορούν να μας βγάλουν στο ξέφωτο!  

 

Κέρκυρα, 7/8/2024