Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Διακήρυξη Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας μπροστά στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Συνάδελφοι εργαζόμενοι,


Μπροστά στο “Συνέδριο” του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, η ΔΑΣ απευθύνεται σε εσάς, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ώστε οι διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να αποκτήσουν το χαρακτήρα που τους πρέπει και απαιτούν οι δύσκολες εποχές που ζούμε: ενός πραγματικού ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ Συνεδρίου, με συνέδρους – αντιπροσώπους εκλεγμένους μέσα από ζωντανές διαδικασίες, χωρίς νοθείες και αλχημείες που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς, με  τα προβλήματα της τάξης μας σε πρώτο πλάνο, μακριά από τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Η ΔΑΣ απευθύνεται σε όλους τους αντιπροσώπους των εργατικών σωματείων που είναι στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δύναμη του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και σας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας, ώστε η νέα Διοίκηση του ΕΚΚ που θα εκλεγεί όπως και οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, να εκφράζουν τις αληθινές αγωνίες των εργαζομένων του νησιού μας, να μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, να υπερασπίζονται το δίκιο του εργάτη κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Εργάστηκε σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή ψευδεπίγραφη πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΚ;

Τα ΔΙΚΑ ΤΗΣ έργα βροντοφωνάζουν ΟΧΙ!

ΟΧΙ μόνο δεν στήριξε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του νησιού μας – αυτό θα μπορούσε να είναι και αδυναμία ή ανικανότητα – αλλά έπαιξε ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ στην προάσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο παραπέρα τσάκισμα των συναδέλφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “σωματείο” που συνδιαμόρφωσε μέσα σε μια νύχτα μαζί με Διευθυντές, Προϊσταμένους, την Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού αλλά και μεγαλοδικηγόρους, στο Ξενοδοχείο του Ομίλου Ανδρεάδη (IKOS), καταπατώντας ακόμα και αυτούς τους ίδιους νόμους του αστικού κράτους που έχουν φτιαχτεί – έτσι κι αλλιώς – για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών! Πραγματοποιώντας νόθες εκλογές  σε Κέρκυρα και Χαλκιδική για τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού τάχα σωματείου που βασίζεται σε πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις (!!!) - τόσα είναι τα ΑΦΜ που περιλαμβάνονται στην ΜΙΑ κατά τ΄άλλα επιχείρηση!!!- εμφάνισε 8 αντιπροσώπους για το ΕΚΚ και 8 για την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού! Ο στόχος τους δεν είναι απλά η αλλοίωση των συσχετισμών στα αντίστοιχα όργανα. Αυτή είναι η επιβράβευση από μεριάς της εργοδοσίας για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν! Στόχος τους είναι να βάλουν πλάτη στις επιδιώξεις του μεγαλοεπιχειρηματία για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου σε ένα εργασιακό χώρο που πέρσυ – πρώτη χρονιά λειτουργίας του στην Κέρκυρα – οι εργαζόμενοι παραιτούνταν κατά δεκάδες μη αντέχοντας τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας που τους είχαν επιβληθεί! Φέτος, πριν ακόμα αρχίσει η σεζόν, άρχισαν τα όργανα των απολύσεων όσων εργαζόμενων ΤΟΛΜΗΣΑΝ να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν τα εργασιακά δικαιώματά τους.. Και ποιους έχει συμμάχους σε αυτό το πογκρόμ η μεγαλοεργοδοσία; ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ στο εργοδοτικό “σωματείο” εργαζομένων που έστησε μαζί με την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΚ!! Πού είναι η καταγγελία του ΕΚΚ για τις 20 απολύσεις στα IKOS;

Είναι οι ίδιοι που κλειδαμπαρώνονται σαν τους ποντικούς στο κτίριο του ΕΚΚ προσπαθώντας να εμποδίσουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων να πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις, τις συσκέψεις του κλπ όπως έγινε πρόσφατα με την εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του!

Οι ίδιοι που δεν ανοίγουν το ΕΚ τις Κυριακές, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τη μοναδική μέρα που τους μένει ελεύθερη, να συζητήσουν, να οργανώσουν την πάλη τους!

Είναι αυτοί που συνεδριάζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚ στις 10.30 πμ!!! για να μην μπορεί κανένας εργαζόμενος (μαζί και οι εργαζόμενοι μέλη του ΔΣ του ΕΚΚ) να παρακολουθήσει, να μάθει, να ενημερωθεί για όλα όσα κάνουν πίσω από την πλάτη τους!

Είναι αυτοί, που όπως και σήμερα, έτσι και τα προηγούμενα χρόνια, σκυλιάζουν μόνο με το ΠΑΜΕ και τα σωματεία του, εμφανίζονται μόνο για να βρίσουν και να κατασυκοφαντήσουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους που έκαναν το «λάθος» να τα βάλουν με τα αφεντικά και τη μεγαλοεργοδοσία! 

Είναι αυτοί που είναι λαλίστατοι και πολυγραφότατοι όταν πρόκειται να βρίσουν το ΠΑΜΕ και τα σωματεία του αλλά δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι σήμερα! Πού είναι οι ανακοινώσεις τους – το μέγα πάθος τους – και ο αγώνας τους απέναντι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας; Την επέκταση των ωραρίων; Την απληρωσιά και την τρομοκρατία της εργοδοσίας; Τις απολύσεις, τη μαύρη εργασία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν συμβεί και στην περιοχή μας;

Τους φταίει το ΠΑΜΕ, τα σωματεία που είναι στη δύναμή του, οι συνδικαλιστές του, γιατί οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι και τους γυρίζουν την πλάτη.   

Τους φταίει το ΠΑΜΕ γιατί τη μέρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το νόμο για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τους τσακώσαμε στα πράσα να κάθονται στο γραφείο τους και να πίνουν τον καφέ τους χαζογελώντας! την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα έδιναν τη μάχη στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους!
Άξιος λοιπόν ο μισθός τους!

ΑΥΤΟΣ είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός!
ΑΥΤΕΣ τις πλειοψηφίες θέλει η εργοδοσία στο τιμόνι των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, της ΓΣΕΕ!
ΑΥΤΟΥΣ καλούνε να επιβεβαιώσουμε στο επικείμενο Συνέδριο του ΕΚΚ!
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας μπορεί να γίνει όπλο των εργαζομένων, φόβητρο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η μάχη για την πραγματοποίηση ενός πραγματικά ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ Συνεδρίου στο ΕΚΚ, είναι μάχη που σε αφορά. Όσες προσπάθειες και αν κάνει η εργοδοσία, τα δεκανίκια της στο εργατικό κίνημα, να παρουσιάσουν αυτή τη μάχη ως ένα τσακωμό για “τις καρέκλες” τσουβαλιάζοντάς μας όλους στο ίδιο σακί για να σε κρατήσουν μακριά από τη μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί αρωγός στα προβλήματα της καθημερινότητάς σου, αυτή του συλλογικού ταξικού αγώνα, μην τους κάνεις τη χάρη!

Έχεις πείρα που πρέπει να αξιοποιήσεις ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα με το  ΠΑΜΕ:

Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ η μοναδική "συνδικαλιστική" φωνή θα ήταν όλων αυτών (πλειοψηφία ΕΚΚ και ΓΣΕΕ) που στήριξαν την ελαστική - μερική απασχόληση που "σπάει κόκαλα", ξεμπερδεύοντας με την πλήρη και σταθερή εργασία. Όσων μιλάνε για "ανταγωνιστικότητα", όπως ακριβώς ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, απαιτώντας  περισσότερες απαλλαγές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις, που θα πληρώνουμε εμείς με νέους φόρους και πιο τσακισμένες συντάξεις.

Μας πουλάνε σαν πάμφθηνους "είλωτες", διαφημίζοντας τη φτώχεια μας, τους μισθούς και τις συντάξεις - ψίχουλα, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων με το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, σαν κίνητρο στους επενδυτές.

Αυξάνουν τον κατώτερο μισθό από 586 σε 650 ευρώ και περιμένουν να τους πούμε ευχαριστώ! Νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελάσουν με τα ψίχουλα, όταν την ίδια ώρα όλο το ψωμί το δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο!

Στην Ιστορία θα μείνει  η άθλια άποψή τους ότι "η απεργία έχει πλέον φάει τα ψωμιά της"! (Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΣΕ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις που μπορεί να έχετε με το ΠΑΜΕ, σκεφτείτε ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ:

Δεν θα υπήρχαν σωματεία που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, συσπειρώνουν εργαζόμενους, κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, γυρνάνε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουν, οργανώνουν, κινητοποιούν, απεργούν.


Δεν θα υψωνόταν φωνή για κάθε παραβίαση, κάθε απλήρωτο, κάθε κόψιμο μισθού σύνταξης, κάθε εργοδοτικό έγκλημα στους χώρους δουλειάς, κάθε απόλυση, κάθε κόψιμο ρεύματος ή νερού, κάθε πλειστηριασμό λαϊκού σπιτιού.

Δεν θα ένιωθε η πόλη ότι υπάρχει διαμαρτυρία, συγκέντρωση, απεργία, αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ και οι συγκεντρώσεις υπαρκτών εργαζομένων.

Και πάνω απ' όλα: Η απογοήτευση, η μοιρολατρία θα ήταν μόνιμη, γενικευμένη, ριζωμένη, πραγματική ταφόπλακα. Δεν θα υπήρχε η φωνή που θυμίζει το αυτονόητο: Τα κέρδη της εργοδοσίας βγαίνουν από τον ιδρώτα μας. Άρα, κέρδη του εργοδότη και ευημερία του εργαζόμενου δεν πάνε μαζί.

Συνάδελφοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας,

Απευθυνόμαστε ειδικά σε εσάς καλώντας σας να δώσουμε ΜΑΖΙ τη μάχη – άσχετα με όποιες άλλες διαφορετικές απόψεις έχουμε - για την πραγματοποίηση ενός Συνέδριου:

Χωρίς νόθους αντιπροσώπους – χωρίς δηλαδή όλους εκείνους τους αντιπροσώπους που έχουν προκύψει από διπλοψηφίσαντες, ανύπαρκτους εργαζόμενους και διαδικασίες. Η έγκριση των αντιπροσώπων να πραγματοποιηθεί για έναν – έναν ξεχωριστά στη διαδικασία του Συνεδρίου έχοντας από πριν ΟΛΟΙ οι αντιπρόσωποι τα απαραίτητα παραστατικά στα χέρια τους για να μπορεί να γίνει ο σωστός έλεγχος.

Απορρίπτοντας από το σώμα τους αντιπροσώπους από το εργοδοτικό σωματείο στα IKOS λόγω της μη τήρησης των διαδικασιών που προβλέπονται για τη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου.

Με τους συνταξιούχους να καταλαμβάνουν τον πραγματικά και ουσιαστικό ρόλο που τους ανήκει: αυτόν της συμβουλευτικής συμμετοχής τους αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα που διαθέτουν και όχι της  διαμόρφωσης των συσχετισμών. Δεν πρόκειται για “καινοτομία” όπως θέλει να λέει η πλειοψηφία της Διοίκησης αλλά για πρακτική που συμβαίνει παντού (και μάλιστα όταν η πλειοψηφία των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ με αποφάσεις Γενικών τους Συνελεύσεων) και επιβεβαιώνει και η Ομοσπονδία τους!


Με ρύθμιση των χρεών των σωματείων με απόφαση της Συνέλευσης των αντιπροσώπων ώστε να μην μείνει εκτός διαδικασιών κανένα σωματείο που δίνει πραγματική μάχη για τους εργαζόμενους του κλάδου του.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο πλούτος που μόνο εμείς παράγουμε, είναι υπεραρκετός να ζήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας. Αλλά μας τον κλέβουν μια χούφτα μεγαλοεργοδότες. Τον κατάκλεψαν αυτόν τον πλούτο με τα μνημόνια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στηριζόμενοι και πολιτικά από τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Και μετά τα μνημόνια τι συνάδελφοι; Ανάπτυξη, κανονικότητα, ευημερία; Για ποιον; Μα γι' αυτούς που σώσαμε με τα μνημόνια, δηλαδή Τράπεζες, βιομηχάνους κ.λπ. Επομένως μνημόνια διαρκείας για πολλές δεκαετίες μπροστά.

Τι χρειάζονται όλοι αυτοί για να περάσουν τα μνημόνια διαρκείας; Χρειάζονται συνδικάτα αδρανοποιημένα ξεκομμένα από  τους εργαζομένους. Συνδικάτα στα χέρια της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να "καθαρίσουν τη δουλειά". Να γιατί τόση μάχη για τον έλεγχο των συνδικάτων. Αν θα τα έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι ή θα είναι όργανα της εργοδοσίας. Αυτή  η μάχη δίνεται  σε κάθε συνέδριο ΕΚ, Ομοσπονδίας, της ΓΣΕΕ.
Όμως συνάδελφοι το ΠΑΜΕ είναι εδώ και διεκδικεί:
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ και των απωλειών σε μισθούς και μεροκάματα. Κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους, υπογραφή ΕΓΣΣΕ.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
  • Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγεία και παιδεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. 

Δίνουμε τη μάχη με όλες τις δυνάμεις μας για τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, και όχι για ένα κίνημα καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στα θέλω του ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και των κυβερνήσεων.

Είμαστε εδώ για να θυμίζουμε, ότι τα κλεμμένα είναι δικά μας και των παιδιών μας. Δεν τα ξεχνάμε. Τα διεκδικούμε.

Είμαστε εδώ και παλεύουμε για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Που θα συγκρούεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που θα παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και της προοπτικής που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, μιας προοπτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Για να είναι τα Συνδικάτα των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών. Να γίνουν σπίτι για τους εργαζόμενους - φόβητρο για την εργοδοσία, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, με συλλογική λειτουργία.

Η ζωή έδειξε ότι αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός  δρόμος για να έχουμε καλύτερη ζωή εμείς και τα παιδιά μας. Είναι ο δρόμος για να μπει τέρμα στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτόν τον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο που οδηγεί στην πραγματική ευημερία μας ακολουθεί το ΠΑΜΕ.

Σ' αυτόν το δρόμο ο καθένας έχει τη θέση του. Στο  Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας μπορεί να γίνει ένα βήμα:


ΨΗΦΙΣΕ, ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ
¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ¨


Κέρκυρα, 14/2/2019