Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΗΣ LIDL ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/6 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ "LIDL" ΚΟΜΒΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

 



Την Παρασκευή 28/6 προκλήθηκε συζήτηση στη Βουλή, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Έξαρχος, σχετικά με τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της "Lidl", για το ξήλωμα της αργίας της Κυριακής στην Κέρκυρα, για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική!

Χρειάστηκε να περάσουν 43 ολόκληρες ημέρες και 6 Κυριακές για να "καταφέρει" η κυβέρνηση και το κράτος της, να "ερμηνεύσει" δικό της νόμο και να επιβεβαιώσει πανηγυρικά το Σωματείο μας, που εδώ και καιρό καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της "Lidl". Χρειάστηκαν πολλαπλές καταγγελίες του Σωματείου μας ήδη από τις 16/5, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, πορίσματα και πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας, ύστερα πάλι από καταγγελίες του Σωματείου μας, χρειάστηκε να συζητηθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Μπορμπότη της Λαϊκής Συσπείρωσης, χρειάστηκε μέχρι και η παραπάνω συζήτηση στη Βουλή για να διαπιστώσει και η κυβέρνηση αυτό που βλέπουμε όλοι, ότι η εργοδοσία της "Lidl" για άλλη μία φορά (όπως και το 2017) προσπαθεί με το έτσι θέλω, παράνομα, χωρίς να κρατάει καν τα προσχήματα, καταπατώντας και τους νόμους του δικού της κράτους, να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η παραπάνω εξέλιξη βεβαίως είναι αποτέλεσμα του πολυήμερου, πολύμορφου και ανυποχώρητου αγώνα του Σωματείου μας και των εργαζομένων, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία, που ανάγκασε και την κυβέρνηση να παραδεχτεί δημόσια την αυθαιρεσία της εργοδοσίας της "Lidl".

Να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή, η κυρία Κεραμέως σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, επανέλαβε δύο φορές ψευδώς ότι καταγγελία υπήρχε μόνο για μία Κυριακή. Γνωρίζει βεβαίως η κυρία Κεραμέως, όπως και όλη η χώρα, ότι το Σωματείο μας έχει καταγγείλει δημόσια με ανακοινώσεις τις παραπάνω μεθοδεύσεις στις 16/5, στις 19/5, στις 23/5, στις 26/5, στις 28/5, την 1/6, στις 7/6, στις 25/6 (πέρα από τις παραπάνω ερωτήσεις σε Δημοτικό Συμβούλιο και Βουλή). Παράλληλα, το Σωματείο μας κατέθεσε δύο επίσημες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας (15/5 και 14/6), καθώς και δύο στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας ΙΝ (30/5 και 14/6) που αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι Κυριακές και τα δύο καταστήματα στην πόλη της Κέρκυρας, οπότε τα "δεν άκουσα, δεν είδα" αλλού...

Επίσης, από τη συζήτηση προέκυψε και ένα ακόμα "επίτευγμα" της κυβέρνησης. Ότι αφού οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν έλεγχο στις 19/5, ύστερα από την αρχική καταγγελία του Σωματείου μας, 4 άτομα προσωπικό του ΣΕΠΕ στην Κέρκυρα αρκούν για να ελέγχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς και 867 υπάλληλοι του ΣΕΠΕ πανελλαδικά (748 σήμερα συν 119 όταν προσληφθούν) αρκούν για να ελέγχουν μερικά εκατομμύρια επιχειρήσεων και  εργαζομένων! Γελάνε και οι ηλεκτρονικές κάρτες εργασίας κυρία "Κεραμέως"!

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, σοβαρά εκτεθειμένη είναι και η διοίκηση της ελληνικής αστυνομίας, καθώς, όπως ήδη έχει καταγγελθεί, σε κάθε κινητοποίηση του Σωματείου μας στα καταστήματα της εταιρείας, δικαιολογούσε το άνοιγμα επικαλούμενη δήθεν αποφάσεις και άδειες, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα το Σωματείο μας με αποδείξεις και επιχειρήματα κατέρριπτε τους ισχυρισμούς της... Σήμερα, που όλοι πια το παραδέχονται, πρέπει να απολογηθεί η διοίκηση της αστυνομίας για την προστασία που όπως φαίνεται παρέχει στην εργοδοσία της "Lidl", ώστε να παρανομεί. Απαιτούμε να δώσει δημόσια εξηγήσεις για τη στάση της.

Ύποπτη επίσης είναι και η στάση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας. Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω μεθοδεύσεις της "Lidl" πλήττουν μικροκαταστηματάρχες-αυτοαπασχολούμενους μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, η διοίκηση τη μόνη ανακοίνωση που έχει βγάλει όλες αυτές τις ημέρες που "τρέχει" το ζήτημα είναι μια ευχετήρια ανακοίνωση-συχαρίκια για την υπουργοποίηση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, κυρίου Γκίκα... Έκαστος εφ' ω ετάχθη!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά στην πράξη ότι κράτος και μεγαλοεργοδοσία είναι ένα. Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μια φορά στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτό το κράτος, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, που υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών. Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και ο αγώνας βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους!

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Η εργοδοσία της "Lidl" για άλλη μια φορά θα "φάει τα μούτρα" της! Καλούμε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από το Σωματείο μας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας κουβέντα! Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 30/6 στις 11:00 στο κατάστημα της "Lidl" στον κόμβο του αεροδρομίου. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ-ΔΟΥΛΟΙ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ


Κέρκυρα, 28/6/2024