Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ LIDL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ


Την Κυριακή 30/6/2024 ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε παρέμβαση στo καταστήματα της πολυεθνικής "Lidl" (κόμβος αεροδρομίου) στην πόλη της Κέρκυρας, που για άλλη μια Κυριακή λειτούργησε παράνομα (μαζί με το υποκατάστημα στις Αλυκές Ποταμού), παρά το γεγονός ότι ακόμα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημόσια την παραπάνω παρανομία, ύστερα από τις πιέσεις του Σωματείου μας και την επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Με την ανακοίνωση του Συνδέσμου στο χέρι, μέλη του Σωματείου ενημέρωναν εργαζόμενους και πελάτες για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την παρανομία της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους φέρουν βαρύτατες ευθύνες και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, καθώς παρά τα παχιά λόγια περί προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για άλλη μια Κυριακή η μεγαλοεργοδοσία, δείχνοντας στην πράξη ποια τάξη τελικά κάνει κουμάντο στη χώρα, με την ανοχή της κυβέρνησης λειτούργησε και πάλι παράνομα τα καταστήματά της.

Είναι πέρα για πέρα φανερό ότι από αυτό το κράτος οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό για τους ίδιους και πως μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων είναι η μοναδική εγγύηση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, την κατάκτηση νέων και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων, ώστε να καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και καλούμε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να συστρατευτούν. 

Κέρκυρα, 30/6/2024

Φωτογραφίες από την παρέμβαση:










Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΗΣ LIDL ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/6 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ "LIDL" ΚΟΜΒΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

 



Την Παρασκευή 28/6 προκλήθηκε συζήτηση στη Βουλή, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Έξαρχος, σχετικά με τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της "Lidl", για το ξήλωμα της αργίας της Κυριακής στην Κέρκυρα, για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική!

Χρειάστηκε να περάσουν 43 ολόκληρες ημέρες και 6 Κυριακές για να "καταφέρει" η κυβέρνηση και το κράτος της, να "ερμηνεύσει" δικό της νόμο και να επιβεβαιώσει πανηγυρικά το Σωματείο μας, που εδώ και καιρό καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της "Lidl". Χρειάστηκαν πολλαπλές καταγγελίες του Σωματείου μας ήδη από τις 16/5, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, πορίσματα και πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας, ύστερα πάλι από καταγγελίες του Σωματείου μας, χρειάστηκε να συζητηθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Μπορμπότη της Λαϊκής Συσπείρωσης, χρειάστηκε μέχρι και η παραπάνω συζήτηση στη Βουλή για να διαπιστώσει και η κυβέρνηση αυτό που βλέπουμε όλοι, ότι η εργοδοσία της "Lidl" για άλλη μία φορά (όπως και το 2017) προσπαθεί με το έτσι θέλω, παράνομα, χωρίς να κρατάει καν τα προσχήματα, καταπατώντας και τους νόμους του δικού της κράτους, να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η παραπάνω εξέλιξη βεβαίως είναι αποτέλεσμα του πολυήμερου, πολύμορφου και ανυποχώρητου αγώνα του Σωματείου μας και των εργαζομένων, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία, που ανάγκασε και την κυβέρνηση να παραδεχτεί δημόσια την αυθαιρεσία της εργοδοσίας της "Lidl".

Να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή, η κυρία Κεραμέως σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, επανέλαβε δύο φορές ψευδώς ότι καταγγελία υπήρχε μόνο για μία Κυριακή. Γνωρίζει βεβαίως η κυρία Κεραμέως, όπως και όλη η χώρα, ότι το Σωματείο μας έχει καταγγείλει δημόσια με ανακοινώσεις τις παραπάνω μεθοδεύσεις στις 16/5, στις 19/5, στις 23/5, στις 26/5, στις 28/5, την 1/6, στις 7/6, στις 25/6 (πέρα από τις παραπάνω ερωτήσεις σε Δημοτικό Συμβούλιο και Βουλή). Παράλληλα, το Σωματείο μας κατέθεσε δύο επίσημες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας (15/5 και 14/6), καθώς και δύο στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας ΙΝ (30/5 και 14/6) που αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι Κυριακές και τα δύο καταστήματα στην πόλη της Κέρκυρας, οπότε τα "δεν άκουσα, δεν είδα" αλλού...

Επίσης, από τη συζήτηση προέκυψε και ένα ακόμα "επίτευγμα" της κυβέρνησης. Ότι αφού οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν έλεγχο στις 19/5, ύστερα από την αρχική καταγγελία του Σωματείου μας, 4 άτομα προσωπικό του ΣΕΠΕ στην Κέρκυρα αρκούν για να ελέγχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς και 867 υπάλληλοι του ΣΕΠΕ πανελλαδικά (748 σήμερα συν 119 όταν προσληφθούν) αρκούν για να ελέγχουν μερικά εκατομμύρια επιχειρήσεων και  εργαζομένων! Γελάνε και οι ηλεκτρονικές κάρτες εργασίας κυρία "Κεραμέως"!

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, σοβαρά εκτεθειμένη είναι και η διοίκηση της ελληνικής αστυνομίας, καθώς, όπως ήδη έχει καταγγελθεί, σε κάθε κινητοποίηση του Σωματείου μας στα καταστήματα της εταιρείας, δικαιολογούσε το άνοιγμα επικαλούμενη δήθεν αποφάσεις και άδειες, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα το Σωματείο μας με αποδείξεις και επιχειρήματα κατέρριπτε τους ισχυρισμούς της... Σήμερα, που όλοι πια το παραδέχονται, πρέπει να απολογηθεί η διοίκηση της αστυνομίας για την προστασία που όπως φαίνεται παρέχει στην εργοδοσία της "Lidl", ώστε να παρανομεί. Απαιτούμε να δώσει δημόσια εξηγήσεις για τη στάση της.

Ύποπτη επίσης είναι και η στάση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας. Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω μεθοδεύσεις της "Lidl" πλήττουν μικροκαταστηματάρχες-αυτοαπασχολούμενους μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, η διοίκηση τη μόνη ανακοίνωση που έχει βγάλει όλες αυτές τις ημέρες που "τρέχει" το ζήτημα είναι μια ευχετήρια ανακοίνωση-συχαρίκια για την υπουργοποίηση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, κυρίου Γκίκα... Έκαστος εφ' ω ετάχθη!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά στην πράξη ότι κράτος και μεγαλοεργοδοσία είναι ένα. Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μια φορά στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτό το κράτος, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, που υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών. Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και ο αγώνας βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους!

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Η εργοδοσία της "Lidl" για άλλη μια φορά θα "φάει τα μούτρα" της! Καλούμε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από το Σωματείο μας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας κουβέντα! Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 30/6 στις 11:00 στο κατάστημα της "Lidl" στον κόμβο του αεροδρομίου. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ-ΔΟΥΛΟΙ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ


Κέρκυρα, 28/6/2024


Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ "LIDL"


Σε πολύ δύσκολη κατάσταση φαίνεται πως έχει βρεθεί η εργοδοσία της "Lidl" λόγω των πιέσεων και του πολύμορφου αγώνα, που διεξάγει το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενάντια στις μεθοδεύσεις της, για το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας στην Κέρκυρα κατά τη θερινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πρόστιμο της Επιθεώρησης Εργασίας, που επιβλήθηκε στην εργοδοσία για παράνομο άνοιγμα κατά την Κυριακή και παράνομη απασχόληση εργαζομένων Κυριακή, τώρα, ύστερα από νέες καταγγελίες του Σωματείου μας και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων παραπέμπει την επιχείρηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για επιβολή προστίμου για τον ίδιο λόγο (αρ. πρωτ.: 47773/21440/07-06-2024 & 51221/23016/13-06-2024).

Παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία πίσω της έχει ολόκληρο μηχανισμό (και τον κρατικό-βλέπε αστυνομία) τα σχέδιά της δεν προχωράνε, όπως θα ήθελε. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, στο χώρο των καταστημάτων της Κέρκυρας δεν ακούγεται πια από τα μεγάφωνα το γνωστό ηχογραφημένο μήνυμα, ότι τα καταστήματα λειτουργούν από Δευτέρα έως Κυριακή αλλά από Δευτέρα έως Σάββατο ενώ σποραδικά ακούγεται ξεχωριστό μήνυμα, που αναφέρεται στην Κυριακή. Σε ερώτηση μάλιστα πελατών αν τελικά τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές, η απάντηση είναι "ναι αλλά δεν το λέμε ανοιχτά"...

Παράλληλα, η εργοδοσία σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει την παρανομία της και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής στη συνείδηση των εργαζομένων, διαδίδει ψευτιές (και εκτός νησιού), ότι τάχα το αν μείνουν ανοιχτά ή αν τελικά κλείσουν τα καταστήματα στην Κέρκυρα, θα είναι αποτέλεσμα "συνεννόησης" της εργοδοσίας με το Σωματείο μας και όχι αποτέλεσμα του πολυήμερου-πολύμορφου αγώνα που διεξάγει το Σωματείο μας και που τελικά θα εξαναγκάσει την εργοδοσία σε άτακτη υποχώρηση! Γελάνε και οι πέτρες με τα επιχειρήματά της! Είναι γνωστό σε όλους ότι το Σωματείο μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και ουδέποτε μπήκε στη λογική της "ταξικής συνεργασίας", της "συννενόησης" με τους μεγαλοεργοδότες. Σταθερά αντιπαλεύει τις μεθοδεύσεις των μεγαλοεργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, επίμονα προτάσσοντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Το λέμε ξεκάθαρα! Ο αγώνας του Σωματείου μας και των εργαζομένων ενάντια στις μηχανορραφίες της εργοδοσίας και των μηχανισμών της θα είναι νικηφόρος! Η εργοδοσία της "Lidl" πολύ σύντομα, θα "φάει τα μούτρα" της για άλλη μια φορά! Η οργή των εργαζομένων μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε αντίσταση και αγώνα!

 

Κέρκυρα, 25/6/2024


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ερώτηση στη Βουλή από ΚΚΕ για ξήλωμα κυριακάτικης αργίας στην Κέρκυρα από την "Lidl"

Ερώτηση κατατέθηκε σήμερα το ΚΚΕ στη Βουλή, για το παράνομο άνοιγμα της lidl στην Κέρκυρα και την προσπάθεια της εργοδοσίας να ξηλώσει την αργία της Κυριακής.




Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ "LIDL" ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Από την κινητοποίηση στις 2/6/2024

Μία ακόμα απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό, που εδώ και καιρό καταγγέλλει το Σωματείο μας, ότι δηλαδή η εταιρεία "Lidl" ανοίγει τα καταστήματά της στην πόλη της Κέρκυρας για το κοινό, χωρίς άδεια, παράνομα, παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο του λαγού! Αυτό προκύπτει από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις 19/5, ύστερα από καταγγελία του Σωματείου μας. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας (αρ. πρωτ.: 305078) στις 4/6/2024, αναφέρεται ότι στην εταιρεία επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα, ένα για παράνομη λειτουργία Κυριακή και ένα για παράνομη απασχόληση εργαζομένων Κυριακή (3000 και 3200 ευρώ αντίστοιχα).

Το παραπάνω πόρισμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας! Ύστερα και από αυτήν την εξέλιξη η αστυνομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη για τη στάση που έχει κρατήσει σε σχέση με το παράνομο άνοιγμα των καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην τελευταία κινητοποίηση των Σωματείου μας στις 2/6, αξιωματικός της αστυνομίας ισχυρίστηκε, για άλλη μια φορά, ότι η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα, επικαλούμενος δήθεν αποφάσεις ενώ όταν πιέστηκε να αποδείξει τα λεγόμενά του δήλωσε αναρμόδιος και έφυγε απειλώντας τους συγκεντρωμένους πως αν παρεμποδίσουν την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων θα υπάρξουν νομικές συνέπειες!!! Εκεί που μας χρωστούσαν δηλαδή μας πήραν και το βόδι...

Τη στάση αυτή της αστυνομίας αξιοποιεί και η εργοδοσία, η οποία σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων το άνοιγμα τις Κυριακές, αναμασά το επιχείρημα ότι δήθεν λειτουργεί νόμιμα-με άδεια και γι' αυτό η αστυνομία δεν κλείνει τα καταστήματα...

Είναι πλέον περισσότερο από φανερό ότι το παιχνίδι είναι στημένο! Είναι στημένο σε βάρος δεκάδων εργαζομένων της επιχείρησης στην Κέρκυρα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται με συμβάσεις ημιαπασχόλησης, με εξαντλητικά ωράρια σε έναν κολοσσό, που μόνο το 2022 έκανε τζίρο 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ και είχε κύκλο εργασιών περίπου 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι στημένο σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων και συνολικά των εργαζόμενων του νησιού μας καθώς, όπως αποκαλύπτεται από σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 34545/26-4-2024) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (αρ. πρωτ. 37326/8-5-2024) μεθοδεύεται από την κυβέρνηση της ΝΔ το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, για όλη τη θερινή περίοδο στο νησί της Κέρκυρας, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν το έχουν πετύχει λόγω των αγώνων του Σωματείου μας και των αντιδράσεων των εργαζομένων του κλάδου. Το παιχνίδι είναι στημένο σε βάρος όλου του λαού του νησιού μας και οι κανόνες του ορίζονται από τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες υλοποιούν διαχρονικά όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) και τα οποία σε λίγες ώρες ζητούν την ψήφο μας για να αυξήσουν τα ποσοστά τους και έτσι να μη διασαλευτεί η "κανονικότητα" της εκμετάλλευσης. Απώτερος στόχος τους η εξυπηρέτηση της ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας των μεγάλων αφεντικών, τσαλαπατώντας κυριολεκτικά τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και όπου δεν καλύπτει την μεγαλοεργοδοσία ο νόμος, που το δικό της κράτος φτιάχνει, τότε περνά στην παρανομία με σκοπό στη συνέχεια να την καταστήσει νόμιμη!!!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι το μόνο όπλο, που έχουμε οι εργαζόμενοι είναι η αλληλεγγύη, η ενότητα και η οργάνωσή μας, ώστε να αντιπαλέψουμε τα "θέλω" της μεγαλοεργοδοσίας. Ας σκεφτεί σήμερα ο κάθε εργαζόμενος, που μπορεί να φοβάται να αντιδράσει οργανωμένα, πώς θα είναι η ζωή του αύριο για τον ίδιο και τα παιδιά του, ας αναρωτηθεί αν θα την αντέχει. Ας σκεφτεί σήμερα ο κάθε εργαζόμενος αν ο φόβος που αισθάνεται μπροστά στη οργανωμένη σύγκρουση με την εργοδοσία βαραίνει περισσότερο από τη ζωή-κόλαση που ετοιμάζουν για τον ίδιο και τις επόμενες γενιές...

Ακόμα και αν αύριο οι κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους θεσμοθετήσουν το μεγαλύτερο ξεζούμισμά μας μέσω της θεσμοθέτησης της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας τη θερινή ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο, τα ελαστικά ωράρια κ.ά., εμείς δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για αυτό που είναι δίκαιο και σύγχρονο για τους εργαζόμενους, λιγότερος χρόνος εργασίας, μεγαλύτεροι μισθοί, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, περισσότερος και πιο ποιοτικός χρόνος για εμάς και τις οικογένειές μας!

Μπορεί η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της να κάνουν τα σχέδια τους, όμως κάνουμε κι εμείς τα δικά μας! Δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη! Συνεχίζουμε, συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας, παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Με οργάνωση και αγώνα θα τα καταφέρουμε!

Κέρκυρα, 7/6/2024

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΤΗ "ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ" ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ "LIDL" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/6/2024 ΣΤΙΣ 11:00 (ΚΟΜΒΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ)


Η συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της "Lidl" για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής με το "έτσι θέλω", επιβεβαίωσε τη θέση του Σωματείου μας, για το αυθαίρετο-παράνομο άνοιγμα των καταστημάτων της τις Κυριακές! Τη θέση αυτή επιβεβαιώνει και σχετικό έγγραφο-ενημέρωση (αρ. πρωτ. 15700) που εξέδωσε στις 31/5 η Δημοτική Αρχή, το οποίο αναφέρει πως η απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (αρ πρωτ. 27290, ΑΔΑ: ΨΡΔ646ΜΓ2Α-Β6Α) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ κατά τις Κυριακές και πως είναι ακόμα σε ισχύ.

Το έγγραφο-ενημέρωση όμως αποκαλύπτει και κάτι ακόμα... Την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει τη χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία και να την ξηλώσει για όλη την θερινή περίοδο στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, η παραπάνω ενημέρωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αναφέρει εκτός των άλλων, δύο σχετικά έγγραφα, ένα του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 34545/26-4-2024) και ένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (αρ. πρωτ. 37326/8-5-2024) με τα οποία οι δύο φορείς της Κυβέρνησης ζητούν την ανάκληση της παραπάνω απόφασης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Τα δύο αυτά σχετικά έγγραφα σε συνδυασμό με τη βιασύνη της εργοδοσίας της "Lidl" να ανοίξει τα καταστήματά της πριν ακόμα προλάβει να  "τακτοποιήσει" και να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, για λογαριασμό της εργοδοσίας το άνοιγμα των καταστημάτων για όλη τη θερινή περίοδο στην Κέρκυρα, δείχνει για ποιον τελικά δουλεύει αυτό το κράτος και οι μηχανισμοί του! Σφυρίζει η μεγαλοεργοδοσία και κυβερνήσεις και κράτος χορεύουν στο ρυθμό της! Έτσι εξηγείται η στάση και της αστυνομίας που παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η μεγαλοεργοδοσία κινείται παράνομα, παραβιάζοντας την απόφαση του Δήμου, εκείνη σφυρίζει αδιάφορα!

Κάνουν όμως πολύ μεγάλο λάθος όλοι οι παραπάνω, αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κέρκυρας θα αφήσουμε να ξηλώσουν την αργία της Κυριακής! Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό της Κέρκυρας σε κινητοποίηση στα δύο καταστήματα της αλυσίδας "Lidl" (κόμβος αεροδρομίου και Αλυκές Ποταμού) αύριο Κυριακή 2 Ιούνη στις 11:00 το πρωί. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της "Lidl", αφορά όλο τον κερκυραϊκό λαό!

Κέρκυρα, 01/6/2024