Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Καταγγελία για τις διώξεις σε βάρος εμποροϋπαλλήλων-συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη



Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τις διώξεις σε βάρος εμποροϋπαλλήλων-συνδικαλιστών της εταιρείας «Discount Market» στη  Θεσσαλονίκη και εκφράζει την αλληλεγγύη και την στήριξή του στους συναδέλφους! Καταγγέλλουμε τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των συναδέλφων, οι οποίοι διώκονται γιατί έκαναν το αυτονόητο, να υπερασπιστούν δηλαδή τις δουλειές και τον μισθό τους!

Συγκεκριμένα, στις 6/3/2017 η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και το Σωματείο στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από κατάστημα της εταιρείας «Discount Market», προκηρύσσοντας παράλληλα 4ωρη στάση εργασίας. Το βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Καρυπίδη» στην εταιρεία «Discount Market», κάτι το οποίο όφειλε να κάνει βάσει του ΠΔ 178/2002 που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά για αυτόν τον αγώνα.

Η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το αίτημα, καθώς ήθελε μια «λευκή» επιχείρηση από υποχρεώσεις σε εργάτες καθώς οι εργαζόμενοι στο σύστημα της εκμετάλλευσης θεωρούνται κόστος.

Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, όπως και σε αρκετές άλλες κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου σε διάφορες πόλεις και καταστήματα, συμμετείχαν εργαζόμενοι και από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, γεγονός που ενόχλησε την εργοδοσία. Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του «Καρυπίδη» ήταν θέμα σε όλη τη Β. Ελλάδα καθώς παρέμεναν επί μήνες χωρίς δουλειά και απλήρωτοι. Με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή, με κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ, στη ΔΕΗ, σε δήμους οι εργαζόμενοι έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους για σταθερή εργασία, για την πληρωμή των μισθών τους, για ανακούφιση από έξοδα που τους βάραιναν, για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Οι αγώνες αγκαλιάστηκαν από πλήθος εργαζομένων, από κατοίκους γειτονιών, από φορείς, συνδικάτα, αλλά και πελάτες. Η επιχείρηση της «Discount» για να εκδικηθεί προχώρησε σε μηνύσεις εργαζομένων, θεωρώντας συκοφαντική δυσφήμιση τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων για το ψωμί τους.

Σε μία περίοδο που η ένταση της καταστολής δυναμώνει, που η εργοδοτική βία αυξάνεται, εργαζόμενοι και συνδικάτα σέρνονται στα δικαστήρια για να αποφασίσει η δικαιοσύνη αν οι εργατικοί αγώνες είναι δίκαιοι, την ίδια ώρα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν χαρίσει στην μεγαλοεργοδοσία, την διευκολύνουν να τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, να αυθαιρετεί και να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους. Στόχος όλων των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων είναι να παγώσουν το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, να βάλουν τους αγώνες στον γύψο, να μηδενίσουν τις αντιστάσεις, τους διεκδικητικούς αγώνες. Γι' αυτό και όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει από κοινού μέτρα για το χτύπημα των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε η εργοδοσία να αποκτά συνεχώς νέα όπλα καταστολής.

Ο αγώνας των συναδέλφων είναι και δικός μας αγώνας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων! Οι προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων δεν φοβίζουν κανένα, αντίθετα μας ατσαλώνουν ακόμα περισσότερα! Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων!  Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα!