Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η τοπική διοίκηση (εν προκειμένω η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και εντολοδόχος της μεγαλοεργοδοσίας.  Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλη, λίγες μόνο μέρες μετά το εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε στο υποκατάστημα των σούπερ μάρκετ Δήμητρα στην Αχαράβη, όπου συνάδελφος έχασε το μάτι του λόγω (εκτός των άλλων) της εντατικοποίησης, η Περιφερειακή Αρχή ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ έλαβε μία κατάπτυστη απόφαση (Αρ. 107-13/28-07-2018, ΑΔΑ: ΨΠ347ΛΕ-ΙΣΣ). Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου του εμπορίου, για την εξυπηρέτηση της αύξησης της κερδοφορίας τους, χρησιμοποιώντας ως όχημα την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας. Με βάση την απόφαση αυτή θεσμοθετείται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι στις 12 το βράδυ (!!!) από την 1 Μάη μέχρι στις 31 Οκτώβρη κάθε έτους!!! Έτσι, «κουμπώνουν» ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ της ελαστικοποίησης των ωραρίων εργασίας, καταργώντας παράλληλα την αργία της Κυριακής, καθιερώνοντας «λευκές νύχτες», «μαύρες Παρασκευές» κ.λπ. 

Πατώντας πάνω σε αυτήν την απόφαση, η μεγαλοεργοδοσία των σούπερ μάρκετ Δήμητρα ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες μέσω e-mail στους εργαζομένους όλων των καταστημάτων της ότι θα παραμένουν ανοιχτά κάθε μέρα «από 08:00 έως 22:00, μετά από ανακοίνωση της περιφέρειας για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο.» Μάλιστα η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ Δήμητρας λειτουργεί ως «λαγός» ανοίγοντας τον δρόμο, για να ακολουθήσουν το «παράδειγμά» της και άλλοι μεγαλοεργοδότες του χώρου.

Στην πράξη δηλαδή η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), ως υπάλληλος της μεγαλοεργοδοσίας, εξαντλεί ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους, διαμορφώνει ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για νέα εργοδοτικά εγκλήματα (όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού ή και ακόμα χειρότερα),  εκμηδενίζει τον όποιο χρόνο είχαν στην διάθεσή τους για την οικογένειά τους, για κοινωνικές συναναστροφές, χτυπά ευθέως την μητρότητα,  τους μειώνει στην πράξη τον μισθό (αφού κανείς δεν θα ελέγξει αν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, όπως έγινε και την περασμένη χρονιά), αντιμετωπίζει με δυο λόγια τους εργαζόμενους ως χαρτιά υγείας στο ράφι, ως αναλώσιμους, που θα τους εκμεταλλευτεί η μεγαλοεργοδοσία όσο τους χρειάζεται για να αυξήσει την κερδοφορία της! 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τίποτα ποτέ δεν μας χαρίστηκε! Ότι δικαιώματα έχουμε οι εργαζόμενοι τα έχουμε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες! Καλούμε τους συναδέλφους να μην αφήσουν να χαθεί στιγμή. Η μεγαλοεργοδοσία και οι μηχανισμοί της είναι αδίστακτοι. Σας καλούμε να συσπειρωθείτε τώρα στο Σωματείο μας, να καταγγείλετε ότι συμβαίνει στους χώρους εργασίας σας, να παλέψουμε μαζί και με τους αυτοαπασχολούμενους-μικρομαγαζάτορες, που πλήττονται από την ίδια πολιτική, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις με ανάκτηση των απωλειών, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, της οριστικής κατάργησης κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σωματείου μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μάη, στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ