Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

«Εορταστική» περίοδος

Μία ακόμα «εορταστική» περίοδος ξεκίνησε, η οποία σηματοδοτεί το νέο γύρο ξεζουμίσματος και έντασης της εκμετάλλευσης χιλιάδων εργαζόμενων και στο νησί μας! Αυτές τις ημέρες θα περισσέψουν οι εικόνες θαλπωρής, χαράς και ξέγνοιαστων οικογενειακών στιγμών, όπως προστάζει το marketing. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους!

Ήδη οι συνάδελφοι σε πολλούς εργασιακούς χώρους του εμπορίου, έχουν «ενημερωθεί» από τις εργοδοσίες τους, ότι για έναν σχεδόν μήνα θα δουλεύουν ασταμάτητα, καθώς προχωράει ο σχεδιασμός κατάργησης της αργίας της Κυριακής και συνολικότερα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων λειτουργίας. Έτσι, όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, έχουν ήδη δώσει εντολή για ξέφρενους «εορταστικούς» ρυθμούς δουλειάς και εξαντλητικά ωράρια, για υπερωρίες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα πληρωθούν ποτέ «για το καλό της επιχείρησης», για κόψιμο ρεπό και αδειών κ.ά. γιατί όλα αυτά λέει είναι καλό και για τους εργαζόμενους, γιατί θα έχουν δουλειά...! Τα ίδια και σε άλλους χώρους όπως της εστίασης.

Ο νέος αυτός γύρος εκμετάλλευσης, έρχεται μετά από το «στύψιμο» της «μαύρης Παρασκευής (black Friday-στα νεοελληνικά)» αλλά και της ασταμάτητης δουλειάς της «τουριστικής» περιόδου με ωράρια μέχρι αργά τη νύχτα, επίσημα πλέον, με την «βούλα» της Περιφερειακής Αρχής ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, ύστερα από σχετικό αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας. Πρόκειται δηλαδή για ένα ξέφρενο «πάρτι» εκμετάλλευσης των εργαζόμενων από τα μεγάλα αφεντικά, που με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο το έτος, για να αυγατίζουν συνεχώς τα κέρδη τους, σε βάρος των δικαιωμάτων και τελικά της ίδιας της ζωής των εργαζομένων!

Επειδή όμως η δίψα της εργοδοσίας για ολοένα και περισσότερα κέρδη είναι ακόρεστη, τις «εορταστικές» αυτές ημέρες παρατηρείται και ένα ακόμα «φαινόμενο» εκμετάλλευσης. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες εργαζομένων στο Σωματείο μας, ότι τα αφεντικά τους, τούς ζητάνε πίσω τα χρήματα του δώρου των Χριστουγέννων, που είναι αναγκασμένα να καταθέτουν, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συναδέλφων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα χρήματα του δώρου των Χριστουγέννων είναι δικά σας χρήματα. Τα έχετε βγάλει με τον ιδρώτα σας. Τα δικαιούστε, δεν σας τα χαρίζουν! Οι εργοδότες σας είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλουν και μάλιστα το αργότερο μέχρι στις 21 Δεκέμβρη. Σε διαφορετική περίπτωση διαπράττουν αδίκημα και διώκονται! 

Προειδοποιούμε τους εργοδότες να μην τολμήσουν να ζητήσουν πίσω ούτε λεπτό του ευρώ από τα επιδόματα των εργαζομένων!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Μην «μασάτε» σε εκβιασμούς και απειλές. Το Σωματείο σας είναι εδώ! Καταγγείλτε αμέσως οτιδήποτε συμβαίνει στους εργασιακούς σας χώρους. Συσπειρωθείτε ακόμα περισσότεροι στο Σωματείο μας και παλέψτε μέσα από αυτό! Όλη αυτή η άθλια κατάσταση που βιώνουμε είναι η μεταμνημονιακή «κανονικότητα» της «ανάπτυξης» των μεγάλων αφεντικών! Βάζουμε λοιπόν πλώρη για την δική μας ΑΝΑΠΤΥΞΗ, για την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων αναγκών! 

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ