Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Για το εργοδοτικό έγκλημα στην «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Ένας ακόμα νεκρός της τάξης μας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των εργοδοτικών εγκλημάτων. Αυτήν τη φορά το θύμα ήταν ένας 56χρονο συνάδελφος, υπάλληλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» σε κατάστημα της Πάτρας, ο οποίος είχε ανέβει για να καθαρίσει χώρους συντήρησης και έπεσε από ύψος 3,5 μέτρων, όταν υποχώρησε το δάπεδο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ο άτυχος συνάδελφος ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης της δουλειάς, των εξαντλητικών ρυθμών και της πίεσης, των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της μετατροπής του κάθε συναδέλφου σε «πολυμηχάνημα», που κάνει όλες τις δουλειές «και συμφέρει» χωρίς να είναι αρμοδιότητά του, της ημιαπασχόληση και της έλλειψης προσωπικού. Και όλα αυτά αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο μέτρων που έχουν ψηφίσει, για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρόκειται λοιπόν για καμία «άτυχη στιγμή» ούτε για «απροσεξία» του συναδέλφου… Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα από την πλευρά της εργοδοσίας με στόχο την εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους, με στόχο την επικράτηση της εταιρείας στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου, με στόχο την «ανάπτυξή» τους πάντα σε βάρος των δικαιωμάτων μας, σε βάρος της ίδιας μας της ζωής!

Συνάδελφοι, οι μεγαλοεργοδότες, μπροστά στο κέρδος τους δεν υπολογίζουν ούτε την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Μην έχουμε αυταπάτες, για να κερδίσουν πρέπει να πατήσουν κυριολεκτικά επί πτωμάτων. Δεν μπορούν να υπάρξουν κέρδη για την μεγαλοεργοδοσία χωρίς φτώχια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι’ αυτό παραγγέλνουν και στις κυβερνήσεις όλα αυτά τα μέτρα…

Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά την δύναμη που έχουμε αν οργανωθούμε και διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για αυτό και μας θέλει τον καθένα μόνο του, απομονωμένο, μακριά από τους συναδέλφους μας, μακριά από το Σωματείο μας και το Π.Α.ΜΕ.

Συνάδελφοι, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού… Απέναντι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια! Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, παλεύουμε για να ανοίξουμε το μέτωπο για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας (4ωρα, 6ωρα), να φύγουν από τη μέση οι εργολάβοι, να γίνουν μόνιμοι όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω αυτών, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που θα προστατεύουν τη ζωή μας. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Κυριακή 15 Ιούλη και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργάκη για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.



ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ