Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση Π.Α.ΜΕ. για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την κυριακάτικη αργία


Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική και τελεσίδικα ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση με βάση την οποία δινόταν η δυνατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι κατ' αρχάς μια θετική εξέλιξη. Η αιτιολογία που περιλαμβάνει βασίζεται στο δικαίωμα όλων των εργαζομένων για μια κοινή μέρα ανάπαυσης όπως κατά παράδοση έχει καθιερωθεί η Κυριακή ως αργία στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή που υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ανατροπής του εργάσιμου χρόνου, δεν μπορούμε να μετράμε ως νίκη μια δικαστική απόφαση που στο σύστημα της εκμετάλλευσης, μπορεί να λύνει ένα ζήτημα πρόσκαιρα, αλλά δεν το λύνει οριστικά.

Αυτό το δικαίωμα που υπερασπίζεται το ΣτΕ με την απόφασή του στην πράξη παραβιάζεται, εφόσον σήμερα βρίσκονται σε ισχύ άλλοι νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Επιπλέον η σημερινή κυβέρνηση πρόσφατα νομοθέτησε τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα δύο επιπλέον Κυριακές μέσα στο πλαίσιο των εκπτωτικών περιόδων.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι πάγιο αίτημα ισχυρών τμημάτων του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούν το κράτος και οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή.

Εξυπηρετεί τους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους στην παραπέρα κυριαρχία τους στην αγορά και τον εξοβελισμό των φτωχών αυτοαπασχολουμένων που μετά βίας παλεύουν να κρατούν ανοιχτά τα μικρά καταστήματά τους. Συνοδεύεται με ένταση της εκμετάλλευσης των εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν με εξαντλητικά και ακανόνιστα ωράρια επτά μέρες την εβδομάδα, με ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες στις γυναίκες που αποτελούν την πλειοψηφία στον κλάδο του Εμπορίου.

Απαιτείται οργάνωση, συλλογική πάλη για την κατοχύρωση στην πράξη όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να κάνουν δική τους υπόθεση το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Να δυναμώσει η συμμαχία, η κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στα μονοπώλια στο εμπόριο.