Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Δελτίο τύπου για την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας

Τη Δευτέρα 10 Ιούλη 2017 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας και την προωθούμενη κατάργησή της από Ε.Ε. και κυβερνήσεις. Συζητήθηκε η ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια αύξησης των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, αυτό που ονομάζουν ανάκαμψη-ανάπτυξη. Έγινε αναφορά στο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) όσο και σε τοπικό (πλειοψηφία διοίκησης Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, διοίκηση Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ.ά.), καθώς και της τοπικής διοίκησης, χωρίς τη βοήθεια των οποίων το μέτρο αυτό, όπως και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής δε θα μπορούσε να «περπατήσει» τόσο εύκολα. Αναλύθηκαν οι επιπτώσεις στη ζωή των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομαγαζατόρων από την εφαρμογή του μέτρου, καθώς και οι επιπτώσεις από την επέκτασή του και σε άλλους κλάδους, όπως συμβαίνει συνήθως με μέτρα που πρωτοεφαρμόζονται στο χώρο του εμπορίου.

Εκφράστηκε η ανάγκη κοινής πάλης ιδιωτικών υπαλλήλων και μικρομαγαζατόρων-αυτοαπασχολούμενων για να μπλοκαριστεί στην πράξη το μέτρο, καθώς και το σύνολο της πολιτικής που γεννά μέτρα σαν και αυτό της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των δύο Σωματείων στα δίκαια αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που στις 20 Ιούλη κατεβαίνουν σε απεργία.

Τέλος, αποφασίστηκαν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και η από κοινού συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16 Ιούλη στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Γεωργάκη.