Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Οι προσπάθειες τρομοκράτησης και φίμωσης των εργαζομένων δε θα περάσουν

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Θα ήταν για γέλια ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύουν τα πράγματα κάποιοι από τη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ σε συνεργασία με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, αν δεν είχε να κάνει με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε αυτόν τον ευαίσθητη χώρο, με τις ίδιες τις ζωές εργαζόμενων μητέρων. Τα τσιράκια της εργοδοσίας, με φασιστικό-πραξικοπηματικό τρόπο, παραβιάζοντας ακόμα και το ίδιο το καταστατικό του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ αλλά και τη βούληση των μελών του Σωματείου, προχωράνε με το έτσι θέλω, χωρίς καμία αιτιολόγηση και με παράνομο τρόπο, σε καθαιρέσεις και διαγραφές μελών του Σωματείου και του ΔΣ που τους χάλαγαν τη «σούπα». Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο διορίζουν μέλη στο ΔΣ, ανάλογα με το τι βολεύει την εργοδοσία και τη διοίκηση του ΓΝΚ, ώστε να μην ακούγονται διαφορετικές φωνές, να σταματήσουν οι διεκδικήσεις και να το έχουν συνολικά του χεριού τους…

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενες, για τις οποίες μερίδα της διοίκησης του Σωματείου μεθοδεύει τις παραπάνω διαγραφές, πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους και για υπεράσπιση συνολικά των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει εργοδοσία και διοίκηση του ΓΝΚ, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που παρά τις τροποποιήσεις στους νόμους που η ίδια ψηφίζει, ουσιαστικά αφήνει εκτός δουλειάς την πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου, ετοιμάζει νέα μέτρα και «αντίμετρα» για να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων.

 Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες μητέρες, όλο αυτό το διάστημα είναι στο στόχαστρο της εργοδοσίας, της διοίκησης του ΓΝΚ και των ανθρώπων της. Η στοχοποίηση αυτή μάλιστα έφτασε μέχρι του σημείου της αναγγελίας απόλυσης για μία από αυτές, που βέβαια κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των ίδιων των εργαζομένων, του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των άλλων σωματείων που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ., η εργοδοσία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Και όλα αυτά ενώ η εργοδοσία και η διοίκηση του ΓΝΚ είναι εκτεθειμένες απέναντι στις εργαζόμενες και σε ολόκληρο τον κερκυραϊκό λαό μετά και την αποκάλυψη της κλοπής και της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι συναδέλφισσες στους – έτσι κι αλλιώς – πενιχρούς μισθούς τους..

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί και η στάση περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 18 Μάρτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης ψηφίσματος που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝΚ, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο συγκεκριμένος σύμβουλος αναμασούσε την προπαγάνδα της πλειοψηφίας του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ και της πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, στρεφόμενος επί της ουσίας εναντίον των αγωνιζόμενων εργαζομένων σε αυτόν το χώρο. Τι και αν οι ανακοινώσεις της πλειοψηφίας του συγκεκριμένου επιχειρησιακού σωματείου  που επικαλέστηκε αποτελούν προϊόν του παραπάνω πραξικοπήματος, της παραπάνω λογικής, που είναι εχθρική απέναντι σε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπιστούν τη ζωή τους…! Για αυτούς σημασία έχει η υπεράσπιση των συμφερόντων των αφεντικών σε όλα τα επίπεδα..!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα εργατικά μας σωματεία, μπορούν και πρέπει να γίνουν η δύναμή μας σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς. Με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης μας, των οικογενειών μας, να αποτελέσουν εργαλεία διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλλει λογικές υποταγής αν εμείς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι,  δεν τους το επιτρέψουμε.

Τα εργατικά μας σωματεία είμαστε ΕΜΕΙΣ! Γι΄αυτό και μπορούμε και οφείλουμε να ξεπερνάμε ξεπουλημένες ηγεσίες, εργοδοτικές λογικές. Να απομονώνουμε φωνές που μας καλούν να ταυτίσουμε τα συμφέροντά μας με αυτά της εργοδοσίας.

Τα εργατικά μας σωματεία συγκροτούνται για να ενώσουν τη διεκδίκηση της τάξης μας απέναντι στα αφεντικά, την τάξη τους και το πολιτικό της προσωπικό. Για να συμβάλλουν στον κοινό αγώνα του χώρου μας, του κλάδου μας, μαζί με τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα, όχι μόνο στην τήρηση των αυτονόητων (π.χ. να πληρωνόμαστε το μισθό μας), αλλά στη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών μας, των παιδιών μας.

Τα εργατικά σωματεία δεν πρέπει να είναι μηχανισμοί παραγωγής αντιπροσώπων που θα συντηρούν τις σάπιες λογικές και καρέκλες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ούτε και εργαλεία βολέματος των όποιων «φίλων» της εργοδοσίας.

Γι' αυτό και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε το όπλο αυτό που έχουμε στα χέρια μας, από αυθαιρεσίες, εκβιασμούς, αυταρχισμό. Υπερασπιζόμαστε το σωματείο μας διεκδικώντας τα δικαιώματά μας!

Καμία καθαίρεση και καμία διαγραφή εργαζόμενου που μπήκε μπροστά στον αγώνα της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας στη δουλειά και στη ζωή μας, δεν υφίσταται! Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, μπορεί να παραιτηθεί! Το σωματείο όμως, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΕΙ!

Όλοι εμείς,  που συνεχίζουμε τον αγώνα, διεκδικούμε:


  • Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα-Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του
  • Να καταβάλλει η εταιρεία-εργολάβος το σύνολο των κλεμμένων δεδουλευμένα στους εργαζόμενους
  • Να φύγουν τα συνεργεία-εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας και των ανθρώπων της σε βάρος των εργαζομένων
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης

Σωματειακή Επιτροπή Καθαριστριών του ΓΝΚ
Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων