Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Απάντηση στην αθλιότητα του διοικητή του ΓΝΚ

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από την ανακοίνωση που δημοσίευσε χθες το βράδυ ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας! Ας αρχίσουμε όμως από το βασικό. Σε ένα σημείο της ανακοίνωσή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρει πως "...θα τους στηρίζουμε (τους εργαζόμενους) όσο μπορούμε στα πλαίσια του εφικτού, με πρώτιστο γνώμονα τη δημόσια υγεία και το συμφέρον του τόπου..."

Αλήθεια κύριε Διοικητή, πώς ορίζετε "τα πλαίσια του εφικτού" και "το συμφέρον του τόπου"; Ξέρετε, την ίδια επιχειρηματολογία έχουμε ακούσει από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και από τη δικιά σας, την τελευταία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), ώστε να προωθήσουν την αντιλαϊκή-αντεργατική τους πολιτική. Η κυβέρνησή σας ως "εφικτό" και "συμφέρον του τόπου" ορίζει τους όρους του 3ου μνημονίου, που υπερψήφισε μαζί με όλα τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το θησαύρισμα των μεγάλων αφεντικών, σε βάρος των εργαζομένων και όλου του λαού... Ως "εφικτό" και "συμφέρον του τόπου" ορίζει το παραπέρα πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, τη μισο-δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τον τάφο, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης αντί της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, το συνεχές χαράτσωμα του λαού, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαού, την ανεργία και την εξαθλίωση για τους πολλούς και ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Αυτό είναι το "εφικτό" και "το συμφέρον του τόπου" για την κυβέρνησή σας και για εσάς, που έχετε έρθει στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας για να προωθήσετε αυτήν την πολιτική!

Όσον δε αφορά τη στάση των καθαριστριών, ότι δήθεν έχουν γυρίσει την πλάτη στο κλαδικό τους Σωματείο (τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων), οι κοινές ανακοινώσεις των δύο Σωματείων μας, που δημοσιεύτηκαν στις 20/9, στις 23/9 και στις 23/10 δείχνουν ότι όχι μόνο δεν ισχύουν αυτά που ψευδώς επικαλείστε αλλά οι ίδιες ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την όλη κατάσταση και το ξεσάλωμα της εργοδοσίας (που ζητούσε ακόμα και δηλώσεις μετανοίας!) σε εσάς τον ίδιο και γενικά στη διοίκηση του ΓΝΚ. Σας θυμίζουμε επίσης, ότι το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν Σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. στις 17/10 για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην απεργία της 8ης Δεκέμβρη. Το ότι δε συμμετείχαν οι καθαρίστριες στην κινητοποίηση, που διοργάνωσε το Σωματείο μας στις 4/11 στο Νοσοκομείο, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς τον λόγο, αν αναλογιστεί ότι την περίοδο εκείνη το Σωματείο μας μαζί με εργαζόμενες αποκαλύψαμε την κλοπή που υφίστανται οι καθαρίστριες από την εταιρεία JCB Security and Facility (My Services) και αυξήθηκαν οι απειλές και η τρομοκρατία για να "κλείσουν στόματα" τόσο από ανθρώπους της ίδιας της εταιρείας όσο και από ανθρώπους της διοίκησης του ΓΝΚ. Να σημειωθεί πως παρά την τρομοκρατία, με ενέργειες του Σωματείου μας και την αλύγιστη στάση κάποιων από τις καθαρίστριες, ο εργολάβος εξαναγκάστηκε στην καταβολή μέρους των κλεμμένων και τώρα πολλές περισσότερες έχουν μπει στη διαδικασία της διεκδίκησης!

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι μόλις η εταιρεία γνωστοποίησε τηλεφωνικά την απόλυση στην καθαρίστρια του εργολαβικού συνεργείου, η ίδια αλλά και άλλες συναδέλφισσες αμέσως επικοινώνησαν με το Σωματείο μας και την ίδια στιγμή προβήκαμε μαζί της στις απαραίτητες ενέργειες στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να καταγγείλουμε το γεγονός και προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της εταιρείας. Καθοριστικής δε σημασίας ενέργεια, που λειτούργησε, ώστε να αποτραπεί η απόλυση, ήταν η δυναμική κινητοποίηση, που διοργάνωσε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων το πρωί της 20ης Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή άλλων ταξικών δυνάμεων και φορέων, καθώς και των ίδιων των καθαριστριών!

Σας θυμίζουμε ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας, που κάναμε σ' εσάς τον ίδιο, επικαλεστήκατε ότι δε γνωρίζατε για την απόλυση (θυμίζουμε ότι αυτό έγινε μία ολόκληρη ημέρα μετά τις δημόσιες καταγγελίες για την απόλυση της συναδέλφισσας), όμως-όλως περιέργως-γνωρίζατε και αναπαράγατε την αιτιολόγηση της εταιρείας για την απόλυση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "...άλλο να απολύεσαι για συνδικαλιστικούς λόγους και άλλο για ανάρμοστη συμπεριφορά σε συνοδούς ασθενών..." Σας θυμίζουμε επίσης πως μετά την κατακεραύνωσή σας από συνοδό ασθενούς αναγκαστήκατε να αναδιπλωθείτε! Όπως είπαμε δηλαδή και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...!

Επίσης, σας θυμίζουμε ότι ακόμα αναμένουμε τις απαντήσεις σας σε ερωτήματα που σας τέθηκαν με ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ. στις 6/11, σχετικά με την παραβίαση των όρων της σύμβασης του εργολάβου με το Νοσοκομείο, πράγμα που σας εκθέτει στα μάτια όλου του κερκυραϊκού λαού. Ελπίζουμε πάντως να γνωρίζεται πια ότι οι εργαζόμενοι στο εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού, όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι 36 (η σύμβαση προβλέπει τουλάχιστον 36) αλλά λιγότεροι (θυμίζουμε ότι στη διαμαρτυρία που κάναμε την Τρίτη μας απαντήσατε ότι δε γνωρίζεται τον αριθμό των εργαζομένων του εργολαβικού συνεργείου, που εργάζεται στο Νοσοκομείο!) Επίσης, σας ενημερώνουμε-καταγγέλλουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (καθαρίστριες αναγκάζονται να πηγαίνουν να δουλεύουν από τη μία κλινική στην άλλη, π.χ. από την Παθολογική στη Μαιευτική ή το Νεφρό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία!)

Τέλος, να θυμίσουμε ότι το ξεσάλωμα της εταιρείας-εργολάβου όλο αυτό το διάστημα, που φτάνει ακόμα και στην κλοπή μέρους των μισθών των εργαζομένων, όπως εδώ και πολύ καιρό έχουμε αποκαλύψει και καταγγείλει, γίνεται στο Νοσοκομείου που εσείς διοικείτε και όλα αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά και με τον πλέον επίσημο τρόπο!

Η επίθεση που κάνετε στο Σωματείο μας και σε εργαζόμενους άλλων Σωματείων που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ., που διεκδικούμε το αυτονόητο, τα δικαιώματά μας (γιατί κι εμείς ξέρετε, τα μέλη του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι είμαστε, με τα ίδια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού του ΓΝΚ) δείχνει την πλευρά με την οποία είστε! Καθείς εφ' ω ετάχθη!

Για εμάς πάντως, εφικτό και συμφέρον του τόπου είναι να μπορούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, ο λαός αυτού του τόπου, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, που είναι αντικειμενικά πολύ μεγάλες!


Κέρκυρα, 22/12/2016

Το Δ.Σ. του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων