Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση Σωματείων για επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κερκύρας

Την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (JCB Security and Facility Α.Ε.) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Παρά τις απειλές και την τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες δεν “έσπασαν” και η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα ήδη από την πρώτη ημέρα της επίσχεσης.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του διοικητή του Νοσοκομείου, που κατά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους εξέφρασε τα ελάχιστα περιθώρια που έχει, ώστε να πιέσει την εταιρεία να καταβάλει τα χρωστούμενα, προβάλλοντας ως λύση τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρόσληψη με ατομικές συμβάσεις προκειμένου να καταλήξει στο εκβιαστικό για τους εργαζόμενους δίλημμα, είτε ουσιαστικά να κάνουν υπομονή με αυτήν την κατάσταση είτε να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο με επακόλουθο την απόλυση όλων των εργαζομένων! Η γνωστή δηλαδή επιχειρηματολογία της εργοδοσίας!

Παράλληλα, η εργοδοσία μετά τον εξαναγκασμό της στην καταβολή των δεδουλευμένων, προσπαθώντας να εκφοβίσει για άλλη μια φορά τις συναδέλφισσες, δεν άφησε τρεις από αυτές να εργαστούν στη απογευματινή βάρδια τους κρατώντας αντίστοιχα τρεις της πρωινής πέραν του ωραρίου τους.

Καταγγέλλουμε επίσης την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που ενώ γνώριζε την κατάσταση δεν έκανε απολύτως τίποτα!

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα εργάζονται χωρίς να τους έχουν κοινοποιηθεί οι σχετικές συμβάσεις και μισθολογικές καταστάσεις τους ενώ κατά την ανανέωση αυτών κάθε μήνα τους υποχρεώνουν να υπογράφουν σε λευκά φύλλα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία, κυριαρχεί στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, που την εφαρμόζουν, για να αυξάνουν τα πλούτη τους μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να αποσπούν κατακτήσεις και να διασφαλίζουν δικαιώματα. Μόνο με οργάνωση, συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου και άλλων χώρων, με σταθερή, ανυποχώρητη και αγωνιστική κατεύθυνση μπορούμε να έχουμε νίκες!

Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε:

  • Πρόσληψη από τον αντίστοιχο φορέα και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Να φύγουν τα συνεργεία – εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Καμία καθαρίστρια να μην χάσει την δουλειά της 
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων
  • Να πληρωθούν κανονικά οι τρεις συναδέλφισσες που αναγκάστηκαν από την εταιρεία να μην εργαστούν στην απογευματινή τους βάρδια ενώ εκείνες προσήλθαν κανονικά
  • Να καταβληθούν οι υπερωρίες στις εργαζόμενες της πρωινής βάρδιας που εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους

Τα Σωματεία

Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων